top of page

Dubbelkryss1

Lycka till med veckans dubbelkryss!

Kompakt korsord, gratis korsord, gratis kryss, veckans korsord
Dubbelkryss 1
.pdf
Download PDF • 1.14MB

Så här efter midsommar vill vi överraska med att sticka emellan med en nyhet: något som jag kallar dubbelkryss, som emellanåt kommer att vikariera för kompaktkrysset, som omväxling.


Dubbelkrysset har som begreppet utlovar inte mindre än tre lösningsvägar som griper i och stödjer varandra. Det rektangulära rutnätet (1) innehåller ett kort men sammanhängande litterärt citat (i det här fallet av mycket gammalt datum) där orden avskiljs med lite tjockare spärrlinjer, (2) en karta med rutor för lösningsord med motsvarande nycklar till höger samt (3) slutbokstävernas kolumn med tjockare kantlinjer där en text kommer att kunna läsas lodrätt som har anknytning till citatet (orden följer på varandra utan mellanrum).


När du har fyllt i ett ord som svar på en av nycklarna kan du föra in bokstäverna i citatnätets ruta med motsvarande siffra (där du också ser nyckelns bokstav i övre högra hörnet). Efter en stund kan du börja se hur bokstäverna sannolikt hänger ihop på tre olika håll – genom att bilda ord i slutbokstavskolumnen, i citatnätet eller i lösningskartan.


För att hjälpa dig att komma i gång kan jag ge dig ett av orden i citatblocket: i rutorna 19–23 kan du skriva in NÅGRA och därefter föra över varje bokstav till den bokstavsnyckel som står i högra hörnet – i en del fall får du då en viktig slutbokstav. På så vis kommer du att kunna få ledning från de tre håll som jag har beskrivit ovan för att gissa dig till mellanliggande bokstäver, och när lösningen har fyllts på till en del ser du tydligt om dina hypoteser bekräftas eller inte.


Nästa vecka kommer det vanliga kompaktkrysset som vanligt på söndag, och om ett tag överraskar vi med ett nytt dubbelkryss.


Hoppas att det här första ska få dig att komma tillbaka. Om inte annat lägger vi upp facit till krysset om en vecka. Det kan för övrigt vara ett sätt att komma underfund med konstruktionen.


Ha det bra, hoppas vi ses!

Hans

Se till att följa Hans Kellerman på Facebook och lämna gärna en kommentar. Lyckades du lösa veckans kryss? Tycker du om Kellermans korsord? Har du retat dig galen på en lurig ledtråd?


2 views0 comments

Recent Posts

See All

Kompaktkryss 126: facit

Här kommer facit till förra veckans kompaktkryss. Lyckades du lösa hela krysset? Nästa kompaktkryss ligger uppe nu!

Comments


bottom of page