top of page

Kompaktkryss 100!

Kellermans kompaktkryss löses som vanliga korsord, men uppmärksamma pilarna där orden svänger!

Kompakt korsord, gratis korsord, gratis kryss, veckans korsord
Kompaktkryss 100
.pdf
Download PDF • 2.50MB

Hundragångersjubileum! På nyårsafton!


Ja, det här är det hundrade kompaktkrysset. Varje söndagsmorgon har vi publicerat ett nytt sedan snart två år. Det är en rutin som är givande och inte det minsta krävande. Och förhoppningsvis långlivad.


Jag konstruerar sammanflätningarna med papper och penna, av och till när andan faller på (oftare än nödvändigt) och formaterar dem efter en mall som min dotter i Malmö har byggt. Därefter sätter jag mig med en närvarande dotter och författar nycklarna, efter att ha illustrerat krysset och skrivit de här kommentarerna. Så laddar hon upp kryssen för automatisk publicering på söndagsmorgnar.


Just det här hundrade krysset är innehållsmässigt som de tidigare nittionio – helt utan tema och med bara en lös men ändå faktisk koppling mellan illustrationen och lösningsorden. Här förekommer en egyptisk kändis, en golvbeläggning, en dramakung, ett köksredskap, ett inre organ och en sötsak.


Poängen med kompaktkryssen är ju just kompaktheten – spärrlinjerna är allt som skiljer lösningsorden åt. Det gör att ett 40-tal ord ryms i ett rutnät som bara skulle ge bråkdelen om svarta rutor fyllde ut (och blockerade) lösningen.


Det enda som inte är självklart är kanske att en nyckel står i kolumnen Vågrätt om minst de två första bokstäverna i lösningsordet går år höger, oavsett om ordet sedan svänger aldrig så många gånger. Orden får gärna ändra riktning, och gärna vara långa och ovanliga i korsordssammanhang.


Jag hoppas förstås att du ska få lust att komma tillbaka hit mest varje vecka och knäcka ett nytt korsord. Svårighetsgraden varierar något, men genom att orden griper i varandra i så hög grad är det möjligt – och tillfredsställande – att lösa krysset när du bara har kommit en bit på vägen.


Om du inte har testat det tidigare, gör ett försök just med det här, hundrade, krysset. Jag hoppas att det ger mersmak.


Ha det bra!

Hans


Se till att följa Hans Kellerman på Facebook och lämna gärna en kommentar. Lyckades du lösa veckans kryss? Tycker du om Kellermans korsord? Har du retat dig galen på en lurig ledtråd?


9 views0 comments

Recent Posts

See All

Kompaktkryss 120: facit

Här kommer facit till förra veckans kompaktkryss. Lyckades du lösa hela krysset? Nästa kompaktkryss ligger uppe nu!

Comentários


bottom of page