Kellermans kompaktkryss löses som vanliga korsord, men uppmärksamma pilarna där orden svänger!
Jag skriver sådana här små kommentarer till mina kompaktkryss sedan lång tid tillbaka, och illustrerar dem, allt för att sätta en personlig touch och lätta upp sidan. I början – för 101 veckor sedan och en period därefter – publicerade vi bara själva krysset och lösningen på föregående veckas, och det var lite för spartanskt.
Kommentarerna riktar sig nödvändigtvis till både återkommande lösare och nytillkomna, så om du har varit här förut får du hålla till godo med att jag upprepar mig.
Varje söndagsmorgon lägger vi upp ett nytt gratis korsord här, och tanken är att du ska ladda ner och skriva ut det, och därefter lösa det med något slags penna och med möjlighet att sudda och ändra efter hand. På telefonen och digitalt går det inte alls. (Om du kan göra utskrifter får du hemskt gärna göra flera exemplar till släkt och vänner som kanske inte har fungerande skrivare.)
Du som har löst kryssen tidigare vet att kompaktheten inte är en svårighet utan en stor hjälp på vägen till helhetslösningen. När lösningsorden i ett område har flätats in i varandra vet du att du är på rätt väg, och du riskerar inte att bli sittande med rutor som inte kan få mer stöd från sidorna – nästan alla rutor hör ju till ett eller flera korsande ord.
Bara ett halvdussin av 40-talet lösningsorden återspeglas i illustrationen. Orden är mångskiftande för att inte säga helt utan inbördes sammanhang. I veckans kryss kolliderar en sorts tjänstgöring med en konstnärsgrupp, en söderhavsö med en försäkringsterm, en skolpojke med ett arkitektoniskt element.
Det är bara att knäppa på skrivaren och skriva ut kompaktkrysset och börja lösa det. Och kanske att titta på förra veckans facit, för att få ett intryck av karaktären och tänkesättet.
Ha det bra!
Hans
Se till att följa Hans Kellerman på Facebook och lämna gärna en kommentar. Lyckades du lösa veckans kryss? Tycker du om Kellermans korsord? Har du retat dig galen på en lurig ledtråd?
Commenti