top of page

Kompaktkryss 103

Kellermans kompaktkryss löses som vanliga korsord, men uppmärksamma pilarna där orden svänger!

Kompakt korsord, gratis korsord, gratis kryss, veckans korsord
Kompaktkryss 103
.pdf
Download PDF • 1.97MB

Att lösa ett kompaktkryss är – på grund av den täta sammanflätningen, utan svarta rutor – lite speciellt, och inte så svårt som det ser ut. För ett par år sedan kom jag på att jag ville konstruera ett kryss med enbart spärrlinjer mellan lösningsorden, så att nästan alla rutor hör till flera ord och därför gör det lättare att se hur det hela hänger ihop.


Det är snart två år sedan vi började lägga upp ett kompaktkryss här på sidan varje söndag, tillsammans med lösningen på föregående veckas. (Om det här är ditt första besök kan det vara ett tips att titta på den lösningen först för att få ett intryck av svårighetsgraden och karaktären.)


Alla möjliga ämnesområden dyker upp i mina kryss, och det är avsiktligt, liksom att jag vill blanda gammalt och nytt. I veckans version figurerar burfåglar, en farsot, ett bekämpningsmedel och en släkting.


För att uppnå den önskade kompaktheten är nycklarna som synes samlade i två kolumner vid sidan av, och de är rätt kortfattade, i regel inte luriga, för poängen är att lösningen ska utkristallisera sig efterhand som ett delområde börjar fyllas med ord som bekräftas av de bokstäver som redan hittat sin plats.


Orden svänger ofta både en och flera gånger. Observera att kolumnen Vågrätt innehåller alla nycklar till lösningsord vilkas två första bokstäver går åt höger, även om de svänger senare.

Illustrationen kan oftast bara syfta på ett halvdussin lösningsord (av ett 40-tal) och ska bara ses som en dekoration som i bästa fall styr gissningarna rätt. De flesta orden i rutnätet är ärligt talat svårillustrerade även om de inte är svårfattade.


Jag hoppas att du återkommer hit och gör det till en vana att lösa ett kryss i veckan. Jag är säker på att du, som jag, finner tillfredsställelse i att helheten faller på plats.


Ha det bra!

Hans


Se till att följa Hans Kellerman på Facebook och lämna gärna en kommentar. Lyckades du lösa veckans kryss? Tycker du om Kellermans korsord? Har du retat dig galen på en lurig ledtråd?


6 views0 comments

Recent Posts

See All

Kompaktkryss 120: facit

Här kommer facit till förra veckans kompaktkryss. Lyckades du lösa hela krysset? Nästa kompaktkryss ligger uppe nu!

コメント


bottom of page