top of page

Kompaktkryss 111

Kellermans kompaktkryss löses som vanliga korsord, men uppmärksamma pilarna där orden svänger!

Kompakt korsord, gratis korsord, gratis kryss, veckans korsord
Kompaktkryss 111
.pdf
Download PDF • 1.81MB

Hjärtligt välkommen (kanske åter) till kompaktkryss.com, sidan där vi publicerar ett nytt kryss varje söndagsmorgon. Korsorden är gratis att ladda ner, skriva ut och förhoppningsvis lösa. Ett stort hinder för många är nog att det inte går att knäcka det digitalt i telefonen eller på datorn, så om du har möjlighet att skriva ut det, gör gärna extra exemplar åt dem du känner som skulle ha glädje av att angripa det. Det är inte så komplicerat som det ser ut.


Som synes är alla svarta rutor ersatta av tjockare linjer mellan lösningsorden, och flätan består av ett 40-tal ord, till skillnad från kanske ett dussin i ett klassiskt korsord. Det får till följd att utmaningen – och tillfredsställelsen när du lyckas – handlar om att se hur allt hänger ihop, inte att knäcka de sista orden med hjälp av bara tre-fyra bokstäver från sidan (som kanske inte ens är rätt).


Som du förstår är det nästan omöjligt att konstruera ett kompaktkryss utan att tillgripa korta och ganska lätta ord för att få bygget att gå ihop till slut. Därför är det ett användbart tips att börja med the low-hanging fruit. Då ser du snart vad de längre, ovanliga och ibland luriga orden ska bli.


Jag försöker satsa på långa, och därför ofta svängande, ord som inte är konstiga i sig men som är oväntade i korsordssammanhang. Just längden är en faktor som underlättar för dig som lösare eftersom du får så många bokstäver till skänks när du löser dem.


Illustrationen är inte till särskilt stor hjälp under lösningen, den är mest till för att lätta upp sidan med visuella antydningar till en liten del av lösningsorden. De flesta nycklarna är inte ens satsdelar som svårligen låter sig illustreras.


Gör ett försök om du inte har gjort det tidigare. Lycka till och ha det bra!

Hans

 

Se till att följa Hans Kellerman på Facebook och lämna gärna en kommentar. Lyckades du lösa veckans kryss? Tycker du om Kellermans korsord? Har du retat dig galen på en lurig ledtråd?


12 views0 comments

Recent Posts

See All

Kompaktkryss 114: facit

Här kommer facit till förra veckans kompaktkryss. Lyckades du lösa hela krysset? Nästa kompaktkryss ligger uppe nu!

Kommentarer


bottom of page