top of page

Kompaktkryss 118

Kellermans kompaktkryss löses som vanliga korsord, men uppmärksamma pilarna där orden svänger!

Kompakt korsord, gratis korsord, gratis kryss, veckans korsord
Kompaktkryss 118
.pdf
Download PDF • 2.71MB

Hjärtligt välkommen till kompaktkryss.com!


Om du är ovan vid konceptet kan krysset se svårlöst ut men det är snarare motsatsen som gäller. Den täta sammanflätningen – möjliggjord av att spärrlinjerna har ersatt svarta rutor och att nycklarna står utanför, i två kolumner – gör att lösningen underlättas i hög grad. Vissa kanske tycker att det blir för lätt, men jag tycker att tillfredsställelsen när krysset är klart ligger i att se hur allt griper i vartannat och ingen ruta är olöst.


Ett föga känt folkslag, en förolämpning, ett hovdjur, ett mörkt sinnestillstånd… Inte ett sammanhållande tema så långt ögat når, men det är inte heller min ambition. Det viktiga för mig är att klämma in långa och (i korsordssammanhang) ovanliga ord, och att göra flätan med så få låsta rutor som möjligt. Alla lösningsord som består av minst två bokstäver har en egen nyckel. Ett tips för förstagångsbesökaren är att börja med kortisarna, så klarnar snart de längre orden.


Poängen med att lösa kompaktkryssen är framför allt att få se hur allt hänger ihop till slut. Särskilt när flera långa ord är lösta kommer du att se hur de korsande orden mer eller mindre löser sig själva.


Jag kan inte riktigt minnas korsordsvärlden när jag var liten – jag löste ofta de nya bildkorsorden på 1950-talet (nästan alla dags- och veckotidningar översvämmades av dem) med mina föräldrar, och de klassiska korsorden med svarta rutor intresserade mig inte – men en sak som jag tror har blivit vedertagen är att böjda ordformer är OK och att nycklarnas böjning ska gälla även lösningsordet. Ett exempel: Om nyckeln är ”ungarna” ska lösningsordet vara böjt i pluralis, bestämd form, till exempel ”barnen”.


Bilderna till kryssen innehåller bara några få av lösningsorden eftersom de flesta är för abstrakta. I sällsynta fall kan du få ett stöd för en gissning.


Mycket nöje med lösningen. Ha det bra!

Hans

 

Se till att följa Hans Kellerman på Facebook och lämna gärna en kommentar. Lyckades du lösa veckans kryss? Tycker du om Kellermans korsord? Har du retat dig galen på en lurig ledtråd?


8 views0 comments

Recent Posts

See All

Kompaktkryss 120: facit

Här kommer facit till förra veckans kompaktkryss. Lyckades du lösa hela krysset? Nästa kompaktkryss ligger uppe nu!

Comments


bottom of page