top of page

Kompaktkryss 121

Kellermans kompaktkryss löses som vanliga korsord, men uppmärksamma pilarna där orden svänger!

Kompakt korsord, gratis korsord, gratis kryss, veckans korsord
Kompaktkryss 121
.pdf
Download PDF • 2.67MB

Hjärtligt välkommen till kompaktkryss.com, sidan där vi varje söndag publicerar ett nytt kryss och lösningen till föregående veckas utmaning.


Det speciella med kompaktkrysset, som jag konstruerade för ett par år sedan, är som du ser att de svarta rutorna är ersatta med tjockare skiljelinjer, så att väldigt få rutor hör till ett enda lösningsord, med följd att det oftast finns stöd från sidorna. Och att du inte riskerar att bli blockerad på slutet för att du inte kan få mer hjälp.


En följd av konstruktionen är förstås att det ryms många fler ord i rutnätet än i ett klassiskt korsord, i regel omkring 40, eftersom nycklarna står i de två kolumnerna vid sidan och inte kläms in bland lösningsorden. (Observera att ord räknas som vågräta om minst de två första bokstäverna går åt höger innan ordet svänger, och lodräta om minst de två första… Ja, du förstår.)


Jag försöker fläta in längre och ovanligare ord som ändå inte ska behöva Googlas. Men det kan inte hjälpas att jag måste ta till kortare och lättare termer när flätan ska gå ihop till slut. Där har vi tipset att börja med dem, så kommer de korsande bokstäverna – och de många gemensamma avslutningarna – att hjälpa dig att få ihop helhetslösningen.


Det är inte som i bildkorsorden att illustrationen är direkt knuten till alla lösningsord. Bara ett halvt dussin eller så platsar i bilden, resten är omöjliga att illustrera på grund av abstraktion eller ordklass, till exempel. Bilden är mest till för att lätta upp sidan, men kan ibland föra tankarna rätt.


I veckans kryss förekommer allt från vapen till klädesplagg, från vårtecken till operasångare, från en hantverkare till en sjöfågel, nya och gamla begrepp, lärda och folkliga. Det är som vanligt.


Lycka till med lösningen. Du kommer att upptäcka att den täta sammanflätningen inte är ett problem utan ett ordentligt stöd.


Ha det bra!

Hans

 

Se till att följa Hans Kellerman på Facebook och lämna gärna en kommentar. Lyckades du lösa veckans kryss? Tycker du om Kellermans korsord? Har du retat dig galen på en lurig ledtråd?


10 views0 comments

Recent Posts

See All

Kompaktkryss 122: facit

Här kommer facit till förra veckans kompaktkryss. Lyckades du lösa hela krysset? Nästa kompaktkryss ligger uppe nu!

Comments


bottom of page