Kellermans kompaktkryss löses som vanliga korsord, men uppmärksamma pilarna där orden svänger!
Jag skriver de här små kommentarerna till varje nytt kompaktkryss och måste förutsätta att det är första gången jag har nöjet att möta dig. De som är återvändare slipper förstås läsa det som redan är känt.
Som synes har det klassiska korsordets svarta rutor ersatts av spärrlinjer, samtidigt som nycklarna som vanligt står i två kolumner vid sidan av. En konsekvens är att det får plats många fler lösningsord i rutnätet med 12 x 9 rutor.
Bilden här ovanför illustrerar bara några få av de cirka 40 lösningsorden. Den kan i bästa fall föra tankarna i rätt riktning, men de flesta orden är ändå för abstrakta för att platsa i bilden. Se den mer som en omväxling på sidan.
Den täta sammanflätningen som spärrlinjerna möjliggör ser kanske rörig ut, men den kommer att underlätta lösningen för dig, tro mig. Nästan alla rutor hör till flera korsande ord, så när du har löst de kortare och lättare orden får du stor hjälp av deras bokstäver när de korsar de längre och svårare.
Inga av lösningsorden ska kräva några fackkunskaper eller efterforskningar, men jag strävar efter att de ska vara långa och mindre vanliga i korsordsvärlden. Det kan förstås inte undvikas att det blir en del korta och vanliga ord när jag syr ihop krysset till slut. Alla ord har en nyckel, även de med bara två bokstäver.
En trubadur, en insekt, en facklig organisation, en opera, ett naturmaterial, ett atmosfäriskt fenomen… Veckans kompaktkryss rymmer allt möjligt, som vanligt. Det är ingen idé att leta efter ett sammanhållande tema.
Dra dig inte för att försöka om det är första gången. Det är mycket lättare än det ser ut.
Och om du har glädje av att lösa det hoppas jag att du kommer tillbaka, och tipsar andra om att sidan finns.
Ha en fortsatt bra dag!
Hans
Se till att följa Hans Kellerman på Facebook och lämna gärna en kommentar. Lyckades du lösa veckans kryss? Tycker du om Kellermans korsord? Har du retat dig galen på en lurig ledtråd?
Comments