top of page

Kompaktkryss 123

Kellermans kompaktkryss löses som vanliga korsord, men uppmärksamma pilarna där orden svänger!

Kompakt korsord, gratis korsord, gratis kryss, veckans korsord
Kompaktkryss 123
.pdf
Download PDF • 1.77MB

Veckans kompaktkryss innehåller rätt få lösningsord som går att tolka i bild. Illustrationen för oss ända tillbaka till en ort på biblisk tid samtidigt som jag har försökt teckna en ännu ganska oerfaren restauranganställd. 40 av orden – ja, det är så många som ryms i det här lilla rutnätet – kan svårligen illustreras, men det är just inget problem eftersom bilden inte fungerar som i ett bildkorsord där alla utgående ord måste förekomma. Den är bara till för att göra sidan mer tilltalande och i bästa fall leda gissningar på rätt väg. Bland de ofta abstrakta lösningsorden märks till exempel en nog så påtaglig och läcker soppa, ett mysigt biltillbehör, ett bilmärke och ett par slanguttryck.


Om du är ny besökare ska du veta att vi publicerar ett nytt kompaktkryss här varje söndag, och det är gratis att ladda ner och skriva ut. Därefter är det penna och suddgummi som gäller. Det går inte att lösa digitalt.


Nästan ingenstans i krysset hör en ruta bara till ett ord, vilket är en följd av att de tjockare spärrlinjerna ersätter svarta rutor (eller rutor med nycklar i bildkorsorden). Alla ord med minst två bokstäver har en nyckel i vågrätt- eller lodrättkolumnerna. Och det är de två första bokstävernas riktning som bestämmer om de är våg- eller lodräta, oavsett hur ordet sedan svänger.


Det är vanligt att orden ändrar riktning med de små pilarna, ibland flera gånger. Det gör sammanflätningen intressantare och gör det exempelvis möjligt att låta orden dela på en ändelse och klämma in riktigt långa ord, vilket underlättar lösningen.


Så jag vill påstå att kompaktkrysset är mycket lättare än det ser ut. De korsande orden stöder varandra.


Om det är första gången du ser ett kompaktkryss, gör ett allvarligt försök.


Mycket nöje!

Hans

 

Se till att följa Hans Kellerman på Facebook och lämna gärna en kommentar. Lyckades du lösa veckans kryss? Tycker du om Kellermans korsord? Har du retat dig galen på en lurig ledtråd?


3 views0 comments

Recent Posts

See All

Kompaktkryss 122: facit

Här kommer facit till förra veckans kompaktkryss. Lyckades du lösa hela krysset? Nästa kompaktkryss ligger uppe nu!

Kompaktkryss 121: facit

Här kommer facit till förra veckans kompaktkryss. Lyckades du lösa hela krysset? Nästa kompaktkryss ligger uppe nu!

Commentaires


bottom of page