top of page

Kompaktkryss 125

Kellermans kompaktkryss löses som vanliga korsord, men uppmärksamma pilarna där orden svänger!

Kompakt korsord, gratis korsord, gratis kryss, veckans korsord
Kompaktkryss 125
.pdf
Download PDF • 2.71MB

En örtkrydda, ett självspelande instrument, en seriefigur, en sydlig ö, en bankterm och en biblisk karaktär… Du förstår att lösningsorden är hämtade från alla möjliga områden och att jag fäster större vikt vid att klämma in långa och ovanliga (men helst inte konstiga) ord när jag konstruerar flätan.


Som synes är det många ord som svänger både en och flera gånger. Det är en av mina ambitioner när jag bygger krysset, ingen nödlösning. Och både de längre orden och de som delar ändelse underlättar lösningen (när du väl har förstått vitsen med den täta sammanflätningen).


När jag löser klassiska korsord med svarta rutor (vilket händer) inträffar det inte sällan att jag blir blockerad av dem i något hörn, utan chans att få fler stödbokstäver från sidorna samtidigt som konstruktörens nyckel är mer eller mindre kryptisk. Den risken är förstås minimal med kompaktkrysset, för nästan alla rutor nås från flera håll. Och just det var mitt incitament när jag konstruerade krysset för ett par år sedan.


Vi har lagt upp ett hundratal hittills, ett i veckan, och tänker fortsätta med det, sannolikt parallellt med en separat satsning på häften med kanske så många som 52 kryss. Att få dem tillgängliga på papper är ett av de vanligaste önskemålen från lösarnas sida – det är ju inte självklart att alla har tillgång till en skrivare.


Jag hoppas att det märks att jag har stor glädje av att producera de här kryssen – att fläta in långa, fina ord som sällan dyker upp i andra korsord av olika slag men ändå kan lösas utan en massa källforskning. Samtidigt är det verkligen inte skämmigt att utnyttja Google, om inte annat för att bekräfta en gissning eller följa upp ett tankespår, Det och andra sökmotorer är ju en ofantlig landvinning, inte bara för korsordslösning.


Jag önskar dig en givande stund med mitt kryss och hoppas att det ger mersmak!

Hans

 

Se till att följa Hans Kellerman på Facebook och lämna gärna en kommentar. Lyckades du lösa veckans kryss? Tycker du om Kellermans korsord? Har du retat dig galen på en lurig ledtråd?


7 views0 comments

Recent Posts

See All

Kompaktkryss 126: facit

Här kommer facit till förra veckans kompaktkryss. Lyckades du lösa hela krysset? Nästa kompaktkryss ligger uppe nu!

Comments


bottom of page