top of page

Kompaktkryss 19

Kellermans kompaktkryss löses som vanliga korsord, men uppmärksamma pilarna där orden svänger!

Kompakt korsord, gratis korsord, gratis kryss, veckans korsord
Kompaktkryss 19
.pdf
Download PDF • 2.76MB

Med den här veckans kompaktkryss börjar jag infoga en liten kommentar till varje nytt kryss (ett nytt kommer ju varje söndagsmorgon, åtföljt av facit till föregående veckas kryss).


Anledningen till att jag började konstruera mina kompaktkryss (faktiskt under en vistelse i det natursköna Toscana i höstas) var att jag saknade – för egen del, jag löser ett varje morgon, i regel i Dagens Nyheter – en form av klassiska korsord som inte hade en massa svarta rutor som spärrade min lösning.


I mina kompaktkryss trängs ett 40-tal nycklar och lösningsord (mot kanske hälften så många i ett motsvarande klassiskt korsord) i ett rutsystem 12x9 med bara spärrlinjer och pilar. Nästan varje ruta får hjälp från flera håll.


De kan lösas med bred boklig bildning men också med skickliga Googlesökningar för den som inte hunnit skaffa sig en sådan. Det finns exempelvis kluriga sajter där man kan sätta in jokrar för bokstäver som fattas.


Jag började lösa korsord med mamma och pappa på 1950-talet när bildkorsorden slog igenom, och mamma fortsatte tills hon vid 95 års ålder klarade DN:s söndagskorsord tillsammans med hemtjänsten.

Det är ett nöje att konstruera och formatera de här kryssen, som jag skapar i samarbete med två av mina döttrar, och därför är det tills vidare gratis att skriva ut dem. Jag har förhoppningen att det kommer att finnas en stampublik som gillar svårighetsgraden och den personliga blandningen av högt och lågt, klassiskt och aktuellt, och ofta oväntade lösningsord – det blir inte gnu eller Oe varje gång.


I veckans kompaktkryss – nr 19 – blir det tal om arkitekturriktningar, rotfrukter, mässkrudar, republikaner och förbränningsmotorer – kort sagt allt möjligt.


Jag hoppas att det behagar. Det går inte att lösa digitalt utan bygger på att du gör en utskrift. Gör gärna en extra till någon som du tror kan vara intresserad och kanske inte har en fungerande skrivare.


Se till att följa Hans Kellerman på Facebook och lämna gärna en kommentar. Lyckades du lösa veckans kryss? Tycker du om Kellermans korsord? Har du retat dig galen på en lurig ledtråd?
8 views0 comments

Recent Posts

See All

Kompaktkryss 126: facit

Här kommer facit till förra veckans kompaktkryss. Lyckades du lösa hela krysset? Nästa kompaktkryss ligger uppe nu!

Comments


bottom of page