top of page

Kompaktkryss 20

Kellermans kompaktkryss löses som vanliga korsord, men uppmärksamma pilarna där orden svänger!

Kompakt korsord, gratis korsord, gratis kryss, veckans korsord
Kompaktkryss 20
.pdf
Download PDF • 2.40MB

I den här veckans kompaktkryss, det 20:e, figurerar en sorts sjöjungfru, en apparat från filmens barndom och ett bud i bridge, kort sagt inget tema alls men i linje med min ständiga strävan att inkludera ovanliga (och gärna långa) lösningsord.


Det går inte att skriva in en lösning online – enda sättet är att göra en utskrift och lösa krysset på papper, vilket ju är old school och väl så tillfredsställande. Gör gärna några extra utskrifter och dela med dig till andra korsordsfreaks (som kanske inte har en fungerande skrivare eller ens en dator, till exempel).


Det är än så länge helt gratis och reklamfritt (och inte förknippat med några andra hakar heller) att ladda ner och skriva ut mina kryss, men jag ser förstås gärna att du sprider budskapet att kompaktkryss.com finns.


Varje söndagsmorgon lägger vi upp ett nytt, tillsammans med lösningen på förra veckans utmaning.


Svårighetsgraden är inte direkt låg men i och med att lösningsorden är så tätt hopflätade, och de flesta rutor får ”hjälp” från flera håll, kommer mycket att falla på plats efterhand som krysset börjar fyllas.


Hela idén med kompaktkryssen är ju att man slipper slita med lösningsord som bara har några få (kanske inte ens rätta) bokstäver till hjälp mellan alla svarta rutor. Mina spärrlinjer, som ersätter de svarta rutorna, öppnar fältet för att lösaren kan testa gissningar utifrån möjliga alternativ från flera håll. Dessutom fördubblas antalet nycklar och lösningsord från ett 20-tal till ett 40-tal på samma yta.


Pilarna, som är vedertagna i alla bildkorsord, gör det möjligt att vika in riktigt långa ord i rutnätet 12x9.

När jag själv löser korsord, oftast i Dagens Nyheter, försöker jag i det längsta att vänta med Googlesökningar tills lösningen uppenbarligen kräver expertkunskaper i medicin eller kvantfysik. Men en yngre lösare som inte hunnit skaffa en gamlings allmänbildning men är fena på tangentbordet kan nog med lätthet lösa mina kompaktkryss och lära sig ett och annat på vägen.


Se till att följa Hans Kellerman på Facebook och lämna gärna en kommentar. Lyckades du lösa veckans kryss? Tycker du om Kellermans korsord? Har du retat dig galen på en lurig ledtråd?


11 views0 comments

Recent Posts

See All

Kompaktkryss 126: facit

Här kommer facit till förra veckans kompaktkryss. Lyckades du lösa hela krysset? Nästa kompaktkryss ligger uppe nu!

Comments


bottom of page