Kellermans kompaktkryss löses som vanliga korsord, men uppmärksamma pilarna där orden svänger!
Två flygpionjärer, en antik och en modernare, förekommer i den här veckans kompaktkryss. Det kunde se ut som början på ett genomgående tema men är en ren tillfällighet. Lösningsorden som långsamt fyller mina konstruktioner måste kunna hämtas från alla möjliga områden, avancerade och enkla, för att flätas samman till en helhet med 12x9 rutor med enbart spärrlinjer, inga svarta rutor.
Det är svårt nog att sy ihop ett kryss även utan tema, men jag utesluter inte att det kan bli ett framtida projekt.
För att återkomma till veckans kompaktkryss trängs amerikansk kokkonst med nordafrikansk musik, nordiska, franska och ostasiatiska geografiska begrepp och mycket mer – ett kryss innehåller ju ett 40-tal lösningsord i jämförelse med kanske hälften i ett klassiskt korsord.
Som vanligt uppmanar jag dig som uppskattar svårighetsgraden och ordvalen att tipsa andra om att den här sidan finns och att det är gratis att ladda ner och skriva ut kryssen. Det är också helt OK att skriva ut ett antal till en trängre krets, som kanske inte har en skrivare.
Vi lägger upp ett nytt kryss varje söndagsmorgon. Då går det också att se lösningen till föregående veckas kryss. Det kommer nya så länge det finns intresserade lösare, för det är ett nöje att konstruera dem.
Jag har uppskattat bildkorsord ända sedan jag och mina föräldrar löste dem tillsammans när de slog igenom i alla tidningar på 1950-talet, och jag löser Dagens Nyheters söndagskryss via telefon med min dotter varje vecka. Men jag är inte förtjust i klassiska korsord med massor av svarta rutor som gör att det kan vara bara ett fåtal bokstäver givna (kanske) i ett långt ord med en mångtydig nyckel.
Mina kompaktkryss är ett mellanting som jag designade i höstas, där nycklarna lyfts ut från rutnätet till två tabeller vågrätt/lodrätt och alla rutor ska fyllas med bokstäver. Det kan se jättesvårt ut men underlättas av att man får hjälp av alla korsande ord.
Gör ett försök. Mycket som du inte känner till hittar du på Google – det är ingen skam att utnyttja ett nätkunnande.
Lycka till, ha det bra!
Hans
Se till att följa Hans Kellerman på Facebook och lämna gärna en kommentar. Lyckades du lösa veckans kryss? Tycker du om Kellermans korsord? Har du retat dig galen på en lurig ledtråd?
Comments