top of page

Kompaktkryss 29

Kellermans kompaktkryss löses som vanliga korsord, men uppmärksamma pilarna där orden svänger!

Kompakt korsord, gratis korsord, gratis kryss, veckans korsord
Kompaktkryss 29
.pdf
Download PDF • 5.35MB

”Varför är det gratis att ladda ner och skriva ut mina kompaktkryss?” kan man undra. Blir du uppbunden till någonting eller blir din identitet noterad och såld till marknadsföringskanaler? Nej, det finns inga dolda avsikter. Min långsiktiga uträkning är att kryssen ska etableras som en särskild sorts korsord med en kategori av lösare som återkommer varje vecka för att den språkliga svårighetsnivån och karaktären tilltalar dem. Och då kanske utkomma som tidning eller digital kanal som kostar pengar, vid sidan av den här gratisvarianten.


Det är ett sant nöje att konstruera kompaktkryssen, minst lika tillfredsställande som att lösa andras korsord, så det gör mig inget att det tar lite tid. I förlängningen tror jag faktiskt att kompaktkrysset kan slå igenom ordentligt, för det öppnar för lösningar som de klassiska korsorden med svarta rutor inte erbjuder.


Genom att jag har ersatt de svarta rutorna med spärrlinjer fördubblar jag antalet nycklar och lösningsord jämfört med ett ordinärt kryss i samma storlek. Det gör att situationen kommer att klarna på ett helt annat sätt efterhand som några ord kommit på plats eftersom de flesta rutor ingår i korsande lösningsord, medan man kan bli sittande med ett vanligt kryss med bara några få bokstäver till hjälp (som kanske inte är rätt) och resten kantas av svarta rutor.


Det var besvikelsen över att ibland inte kunna komma vidare med korsorden som fick mig att designa kompaktkryssen i höstas.


Jag som konstruerar dem har bakgrund inom teatern och översättarbranschen – det finns en länk till min sida högst upp – men det som präglar kryssen är mitt livslånga intresse för korsordslösning vid sidan av karriären. De första stora bildkorsorden slog igenom i dagstidningarna på 50-talet, och jag och mina föräldrar löste dem med stor behållning.


Jag hoppas att du ska våga dig på kompaktkrysset trots att det ser ovant och komplicerat ut. Det blir lättare och lättare när fler bokstäver blir givna.


Den här veckans kryss – det kommer ett nytt varje söndag, att ladda ner och skriva ut – har ett lurigt lösningsord som berör Uppsala och ett mycket varierat sortiment av ord, enklare och svårare, mer eller mindre aktuella och kända, från mat till musik.


Mycket nöje och välkommen tillbaka!

Hans


*Genom publiceringen här etablerar jag copyright som hindrar allt utnyttjande utöver vad som anges.


Se till att följa Hans Kellerman på Facebook och lämna gärna en kommentar. Lyckades du lösa veckans kryss? Tycker du om Kellermans korsord? Har du retat dig galen på en lurig ledtråd?


30 views0 comments

Recent Posts

See All

Kompaktkryss 122: facit

Här kommer facit till förra veckans kompaktkryss. Lyckades du lösa hela krysset? Nästa kompaktkryss ligger uppe nu!

Commenti


bottom of page