top of page

Kompaktkryss 31

Kellermans kompaktkryss löses som vanliga korsord, men uppmärksamma pilarna där orden svänger!

Kompakt korsord, gratis korsord, gratis kryss, veckans korsord
Bild: Vidar Nordli-Mathisen
Kompaktkryss 31
.pdf
Download PDF • 3.25MB

Om du är ny på kompaktkryss.com ska du inte skrämmas av det ovana formatet. Jag kan försäkra att det inte är så komplicerat som det ser ut. Eftersom det inte finns några svarta rutor är nästan alla rutor korsade från flera håll och du riskerar inte att bli sittande med bara ett par givna bokstäver i ett längre ord som i övrigt blockeras i sidled av svarta rutor.


Därför tror jag att formatet har framtiden för sig. Du kan bidra till dess spridning genom att tipsa vänner och bekanta om den här sidan. Och kanske göra en extra utskrift och sticka den i händerna på en annan lösare. Om alla lösare värvar en till kan kretsen fördubblas och fördubblas – tills hela mänskligheten är kompaktkrysslösare om jag får överdriva lite.


Vi lägger upp ett nytt kryss varje söndag, tillsammans med lösningen på föregående veckas. Det är gratis att ladda ner och skriva ut mina kompaktkryss. De går inte att lösa digitalt och ligger på en svårighetsgrad som jag tror ändå förutsätter penna och suddgummi. Men i förlängningen kan jag tänka mig att introducera lättare kryss utan komplicerade lösningsord och med mindre luriga nycklar – de skulle kunna lösas digitalt om vi erövrar tekniken.


Mina val av lösningsord följer inte något tema (men jag utesluter inte att jag kan testa det någon gång), utan det blir en blandning av högt och lågt, gammalt och nytt, lärt och folkligt. Jag föredrar ord som sällan förekommer i andra korsord, gärna längre, och jag försöker ligga på ett minimum av korta och ofta förekommande lösningsord.


I den här veckans kryss figurerar till exempel ett lite svårstavat nationsnamn, en bekvämlighetsinrättning, en känslig utseendefråga, en bön och mycket annat. Genom att ersätta svarta rutor med spärrlinjer kan jag klämma in ett 40-tal lösningsord i det här lilla rutnätet – jämfört med hälften i ett vanligt korsord.


Jag räknar ett ord som vågrätt om minst två bokstäver går åt höger innan ordet svänger, och som lodrätt förstås om minst de två första går nedåt före en sväng.


Lycka till och mycket nöje. Hoppas vi ses igen snart. Ha det bra.

Hans


Se till att följa Hans Kellerman på Facebook och lämna gärna en kommentar. Lyckades du lösa veckans kryss? Tycker du om Kellermans korsord? Har du retat dig galen på en lurig ledtråd?


28 views0 comments

Recent Posts

See All

Kompaktkryss 120: facit

Här kommer facit till förra veckans kompaktkryss. Lyckades du lösa hela krysset? Nästa kompaktkryss ligger uppe nu!

Comments


bottom of page