top of page

Kompaktkryss 33

Kellermans kompaktkryss löses som vanliga korsord, men uppmärksamma pilarna där orden svänger!

Kompakt korsord, gratis korsord, gratis kryss, veckans korsord
Bild: Andreas Kruck
Kompaktkryss 33
.pdf
Download PDF • 8.67MB

En osttyp, ett bibliskt djuroffer, en semesterö och en byggbransch – den som urskiljer en gemensam nämnare är värd en eloge. Mina kompaktkryss byggs nämligen upp utan en tanke på ett tema. Jag låter bokstavsflätan utvecklas framför mina ögon och klämmer in det ena ovanliga lösningsordet efter det andra tills rutnätet är fyllt, helst med så få korta ord som möjligt.


Även om de flesta orden är ganska långa går det in omkring 40 på det här rutnätet, 12 x 9, vilket beror på att jag har ersatt svarta rutor med spärrlinjer. Ett vanligt korsord av motsvarande format innehåller kanske hälften.


Det betyder inte att det klassiska är lättare att lösa. Lösaren kan bli sittande med ett sista ord där hen inte kan få mer stöd från korsande lösningar – allt är låst av svarta rutor. Men i kompaktkryssen stöds nästan varje ruta från flera håll, så när det väl har börjat lossna växer även de mest förbryllande orden fram med hjälp av det som är löst.


(Det lär inte behövas någon bruksanvisning. Men det förtjänar att nämnas att nycklar under ”Vågrätt” ger lösningsord som går åtminstone två rutor åt höger innan de svänger, och lodräta förstås minst två rutor nedåt.)


Det är gratis att ladda ner och skriva ut kompaktkryssen för eget bruk. De går inte att lösa digitalt. I förlängningen hoppas jag kunna lansera kompaktkryssen i dags- och korsordstidningar också, men det är ingen brådska med det.


Om du tycker om svårighetsgraden och karaktären hoppas jag att du återkommer – vi lägger ju upp ett nytt kryss varje söndag, med föregående veckas facit – och att du gärna sprider adressen till vänner och bekanta.


Tycker du att det ser ovant och svårt ut? Gör ändå ett försök. Det är faktiskt lättare än du tror.


Och hjärtligt välkommen tillbaka. Ha det bra.

Hans


Se till att följa Hans Kellerman på Facebook och lämna gärna en kommentar. Lyckades du lösa veckans kryss? Tycker du om Kellermans korsord? Har du retat dig galen på en lurig ledtråd?


19 views0 comments

Recent Posts

See All

Kompaktkryss 114: facit

Här kommer facit till förra veckans kompaktkryss. Lyckades du lösa hela krysset? Nästa kompaktkryss ligger uppe nu!

Comments


bottom of page