top of page

Kompaktkryss 35

Kellermans kompaktkryss löses som vanliga korsord, men uppmärksamma pilarna där orden svänger!

Kompakt korsord, gratis korsord, gratis kryss, veckans korsord
Bild: Eduardo Gorghetto
Kompaktkryss 35
.pdf
Download PDF • 4.88MB

Det här som jag kallar kompaktkryss kanske ser invecklat ut men det är på sätt och vis lösarvänligare än gammaldags korsord, genom att inga svarta rutor stänger in fält som inte stöds från något håll.


Att jag började konstruera de här kryssen var just en följd av att jag blev irriterad på de svarta rutorna.

Spärrlinjerna som ersätter dem gör att nästan alla rutor korsas av flera ord, och pilarna som får dem att svänga gör att de ofta har gemensamma slut, vilket också underlättar.


Det får plats ett 40-tal lösningsord i det här rutnätet, minst dubbelt så många som i ett lika stort klassiskt kryss.


Det är bara att börja lösa. Det enda som behöver förtydligas är att lösningsord räknas som vågräta om de första två eller fler rutorna går åt höger innan ordet svänger, och lodräta om minst två rutor går nedåt innan det svänger.


Jag väljer gärna oväntade och längre ord, helt utan ambition att följa ett tema, och jag försöker undvika de vanligaste korsordsorden. Den här veckans kryss tar upp ett snickeriredskap, en modern ism och en tårta, för att ta några exempel.


Det är helt gratis att ladda ner och skriva ut kompaktkrysset för eget bruk. Vi lägger upp ett nytt varje söndag tillsammans med föregående veckas lösning.


Jag hoppas att krysset ska falla dig i smaken och att du i så fall tipsar vänner och bekanta om kompaktkryss.com.


Längre fram kanske jag också introducerar sådana här kryss som är lättare – utan ord som förutsätter omfattande allmänbildning och utan luriga nycklar – men än så länge satsar jag på en svårighetsgrad som motsvarar DN:s eller Svenskans svårare.


Så dra dig inte för att ge det en chans. Det är djupt tillfredsställande att se flätan börja växa fram när de första lösningarna fyller på.


Lycka till, på återseende.

Hans


Se till att följa Hans Kellerman på Facebook och lämna gärna en kommentar. Lyckades du lösa veckans kryss? Tycker du om Kellermans korsord? Har du retat dig galen på en lurig ledtråd?


18 views0 comments

Recent Posts

See All

Kompaktkryss 120: facit

Här kommer facit till förra veckans kompaktkryss. Lyckades du lösa hela krysset? Nästa kompaktkryss ligger uppe nu!

Comments


bottom of page