top of page

Kompaktkryss 36

Kellermans kompaktkryss löses som vanliga korsord, men uppmärksamma pilarna där orden svänger!

Kompakt korsord, gratis korsord, gratis kryss, veckans korsord
Bild: Stephanie LeBlanc
Kompaktkryss 36
.pdf
Download PDF • 2.88MB

Varje söndag lägger vi upp ett sådant här kompaktkryss och hoppas att det så småningom ska sprida sig att de finns och får laddas ner och skrivas ut, helt gratis och reklamfritt. Jag är tacksam om du för det vidare!


Det är ett nöje att konstruera och formatera kryssen. I slutänden tror jag att modellen kan slå igenom, för jag tror inte jag är ensam om att irriteras av alla svarta rutor i de vanliga korsorden som kan göra att man kör fast utan möjlighet att komma vidare.


Om du tycker att det ser ovant och komplicerat ut, gör ett försök ändå. Faktum är att du kommer att få så mycket hjälp av de första lösningarna att de kommande orden blir lättare och lättare. Och mot slutet kommer allt att falla på plats.


Modellen är självförklarande. Det enda som ska förtydligas är att ord som börjar vågrätt (minst två bokstäver) innan de byter riktning räknas som vågräta, och förstås vice versa för ord som börjar nedåt.

Ett 40-tal nycklar och lösningsord får plats i det här rutnätet, minst dubbelt mot ett klassiskt korsord. Och genom att nästan alla rutor korsas av ord från flera håll kan idéer snart bekräftas av nya lösningar.


Jag har lagt mig på en svårighetsgrad som jag själv skulle önska mig som lösare. Men det finns inget som säger att jag inte kan konstruera lättare varianter utan ”svåra” lösningsord och luriga nycklar om det visar sig att det efterfrågas.


Det blir alltid en salig blandning av högt och lågt, akademiskt och folkligt, antikt och modernt. Den här veckans kryss kommer in på så vitt skilda företeelser som fornnordisk litteratur, en sorts monument, jazz och amfibier.


Det går ju inte att lösa kompaktkryssen digitalt (ännu) men jag skulle ändå rekommendera penna och sudd i och med att du behöver testa dig fram till en början.


Mycket nöje. Hoppas vi ses igen.

Hans


Se till att följa Hans Kellerman på Facebook och lämna gärna en kommentar. Lyckades du lösa veckans kryss? Tycker du om Kellermans korsord? Har du retat dig galen på en lurig ledtråd?


14 views0 comments

Recent Posts

See All

Kompaktkryss 126: facit

Här kommer facit till förra veckans kompaktkryss. Lyckades du lösa hela krysset? Nästa kompaktkryss ligger uppe nu!

Comments


bottom of page