top of page

Kompaktkryss 37

Kellermans kompaktkryss löses som vanliga korsord, men uppmärksamma pilarna där orden svänger!

Kompakt korsord, gratis korsord, gratis kryss, veckans korsord
Bild: Fabian
Kompaktkryss 37
.pdf
Download PDF • 4.69MB

Eftersom det kommer nya besökare varje vecka tjatar jag om en del i kommentarerna. Du som återkommer är befriad från att läsa allt.


Det jag tycker är centralt är att jag konstruerade kompaktkrysset förra hösten för att skapa ett alternativ till de vanliga korsorden. Det är en variant som jag tror kan slå igenom för att det är mer tillfredsställande att man kommer åt nästan alla rutor från flera håll. Inga svarta rutor som blockerar överallt.


Spärrlinjerna kräver ingen särskild förklaring och pilarna som svänger en del ord är ju etablerade från bildkorsorden. (Obs att lösningsord räknas som vågräta om de första två eller fler bokstäverna går åt höger innan ordet svänger, och vice versa för lodräta.)


Jag medger att det kan se ovant och komplicerat ut när jag klämmer in så många nycklar och lösningsord på den lilla ytan 12 x 9 (oftast över 40), men faktum är att det förenklar kraftigt att orden är så hopflätade. Dessutom underlättar det att pilarna i många fall gör att orden delar på hela bokstavsföljder.

Svårighetsgraden är inte direkt låg – ungefär motsvarande DN:s eller Svenskans svårare – men med hjälp av synonymer och sökmöjligheter kommer man långt.


Jag väljer gärna oväntade och långa ord och försöker undvika de korta och ofta återkommande. Det är en ambition att blanda ”lärda” begrepp med slanguttryck, omodernt med aktuellt. Jag låter bokstäverna som börjat ta plats ge mig idéer om fortsättningen. Det är ett av många givande moment när jag bygger kryssen.


Vi lägger ju upp ett nytt kompaktkryss varje söndag, och det är kostnads- och reklamfritt att ladda ner och skriva ut (och lösa) dem.


Den här veckan figurerar en upptäcktsresande, en opera, mat och fornnordisk kultur, kort sagt vad som helst, i krysset.


Så gör ett försök om du ser det här för första gången. Det är som sagt enklare än det ser ut.


Lycka till och mycket nöje!

Hans


Se till att följa Hans Kellerman på Facebook och lämna gärna en kommentar. Lyckades du lösa veckans kryss? Tycker du om Kellermans korsord? Har du retat dig galen på en lurig ledtråd?


9 views0 comments

Recent Posts

See All

Kompaktkryss 114: facit

Här kommer facit till förra veckans kompaktkryss. Lyckades du lösa hela krysset? Nästa kompaktkryss ligger uppe nu!

Comentários


bottom of page