top of page

Kompaktkryss 40

Kellermans kompaktkryss löses som vanliga korsord, men uppmärksamma pilarna där orden svänger!

Kompakt korsord, gratis korsord, gratis kryss, veckans korsord
Bild: Freysteinn G. Jonsson
Kompaktkryss 40
.pdf
Download PDF • 5.11MB

Att man kan vara elegant på oväntade sätt är kärnan i ett av lösningsorden i veckans kompaktkryss. (Vi lägger upp ett sådant här kryss varje söndag, och de är gratis att ladda ner och skriva ut för eget bruk.) Andra lösningsord berör jordbruksredskap, existens, bakverk och gravar. Det är inte meningen att jag ska hålla mig till ett tema. Jag låter flätan växa fram ur bokstavsmönstren som de tidiga orden föreslår.


Vad som är en ambition är att lösningsorden gärna ska vara längre och ovanliga i korsordssammanhang (men det kan inte undvikas att korta och ofta förekommande ord behövs för att sy ihop helheten). Högtidligt och enkelt, aktuellt och gammalt, en salig blandning.


Som du förstår är det ett nöje för mig att bygga och formatera kompaktkryssen. Jag som konstruerar dem har inte varit intresserad av klassiska korsord med svarta rutor – men bildkorsord har jag löst sedan tidiga tonåren på 50-talet då de slog igenom i dags- och veckopress.


Mina kryss kan se komplicerade ut, och nycklarna och lösningsorden är avsedda att vara oförutsedda, men faktum är att den täta sammanflätningen gör att ett till hälften löst kryss nästan löser sig självt till slut. De svåraste lösningarna får stöd från alla håll i och med att de svarta rutorna är ersatta av spärrlinjer och därmed ger utrymme för minst dubbelt så många lösningsord som ett lika stort gammaldags korsord.


Det här är mitt 40:e kompaktkryss och det finns många fler i the pipeline som jag utvecklar sedan förra hösten med ett par av mina döttrar. Min förhoppning är att du ska våga ta itu med krysset, lösa det med en tillfredsställande känsla, återkomma och rekommendera det till andra.


Kompaktkrysset borde inte kräva annan bruksanvisning än att jag räknar ord som vågräta om minst de två första bokstäverna går åt höger innan de svänger, och som lodräta om minst de två första går nedåt före en eventuell sväng.


Lycka till och mycket nöje, på återseende!

Hans


Se till att följa Hans Kellerman på Facebook och lämna gärna en kommentar. Lyckades du lösa veckans kryss? Tycker du om Kellermans korsord? Har du retat dig galen på en lurig ledtråd?


26 views0 comments

Recent Posts

See All

Kompaktkryss 114: facit

Här kommer facit till förra veckans kompaktkryss. Lyckades du lösa hela krysset? Nästa kompaktkryss ligger uppe nu!

Comments


bottom of page