top of page

Kompaktkryss 41

Kellermans kompaktkryss löses som vanliga korsord, men uppmärksamma pilarna där orden svänger!

Kompakt korsord, gratis korsord, gratis kryss, veckans korsord
Bild: Casper van Battum
Kompaktkryss 41
.pdf
Download PDF • 5.50MB

Eftersom mina kommentarer måste rikta sig till både återkommande och nya besökare går det inte att komma ifrån att det kan bli tjatigt för stammisarna. Men det är inget tvång att läsa dem varje vecka.

Kompaktkryssen läggs alltså upp varje söndag och är gratis att ladda ner och skriva ut för eget bruk.


Jag konstruerade kompaktkrysset förra hösten för att jag gissade att det fanns korsordslösare som skulle uppskatta en variant någonstans mitt emellan bildkorsordens täta flätning och riktningsändringar och de klassiska kryssens vågräta/lodräta nycklar vid sidan av.


Genom att ersätta svarta rutor med spärrlinjer kan jag klämma in minst dubbelt så många lösningsord i rutnätet som ryms i ett klassiskt korsord, vilket kan se ovant ut vid första anblicken men är till stor hjälp när lösningarna börjar fyllas i. Samtliga rutor hör till minst ett ord, oftast flera, och genom att en del svänger kan de också dela ändelser med andra.


(Konventionen här är att ord räknas som vågräta om minst de två första bokstäverna går åt höger före en eventuell sväng, och lodräta om så bara de två första går nedåt.)


Jag har ingen ambition att hålla mig till ett tema. Exempelvis är veckans kompaktkryss mötesplats för fullständigt disparata lösningsord som berör styckningsdelar, klädesplagg, journalistik och motion. Krysset får växa fram som det vill när de första orden börjat fylla rutnätet.


Orden får gärna vara oväntade och långa. Korta och vanliga vill jag undvika men kan inte eliminera helt.

Om det här är första besöket på kompaktkryss.com för dig vill jag uppmana dig att göra ett lösningsförsök även om det ser komplicerat ut. Det är mycket lättare än det ser ut på grund av sammanflätningen – och frånvaron av blockerande svarta rutor – och de svårare nycklarna kommer att få sin förklaring när krysset är delvis klart.


Jag hoppas att det faller dig i smaken. Välkommen tillbaka!

Hans


Se till att följa Hans Kellerman på Facebook och lämna gärna en kommentar. Lyckades du lösa veckans kryss? Tycker du om Kellermans korsord? Har du retat dig galen på en lurig ledtråd?


18 views0 comments

Recent Posts

See All

Kompaktkryss 114: facit

Här kommer facit till förra veckans kompaktkryss. Lyckades du lösa hela krysset? Nästa kompaktkryss ligger uppe nu!

Comments


bottom of page