top of page

Kompaktkryss 42

Kellermans kompaktkryss löses som vanliga korsord, men uppmärksamma pilarna där orden svänger!

Kompakt korsord, gratis korsord, gratis kryss, veckans korsord
Bild: Library of Congress
Kompaktkryss 42
.pdf
Download PDF • 6.16MB

Välkommen till veckans kompaktkryss! Om du är ny här ska du veta att det kommer ett nytt korsord varje söndag, liksom förra veckans facit, och att det är gratis att ladda ner, skriva ut och förhoppningsvis lösa alla kryss. Och gärna sprida kunskapen om kompaktkryss.com till andra.


Jag som konstruerar dem har lagt mig på en svårighetsgrad som jag själv skulle önska som lösare, men det är inget som hindrar att jag gör enklare kryss i samma form, bara med mindre okända lösningsord och rakare nycklar. Det ska sägas att de ”svårare” orden i de kryss som jag flätar i dag är överkomliga att lösa eftersom nästan varje ruta ingår i flera ord, så att det snart börjar synas vad lösningen är.


Till skillnad från de klassiska korsorden, där de svarta rutorna gör det omöjligt att komma vidare om de bokstäver som är ifyllda – och kanske inte ens korrekta – inte räcker för en lösning.


Jag har som synes ersatt de svarta rutorna med spärrlinjer för att lösa det här irritationsmomentet, vilket innebär att ett 40-tal lösningsord, inte bara hälften, får plats i motsvarande rutnät.


En ambition är att fläta in ord som sällan eller aldrig dyker upp i konventionella korsord, eller ens i bildkorsorden, och som gärna är långa (vilket också underlättar lösandet). Det är möjligt genom att pilar ändrar riktningen om det behövs, och det är ju vanligt i dagens bildkorsord.


Om ett ord börjar vågrätt innan det svänger, om så bara med två bokstäver, räknas det som just vågrätt, och motsvarande gäller förstås för lodräta ord.


Jag försöker inte baka in något tema – men till jul kommer det faktiskt ett par som anspelar på helgen – utan låter bokstäverna som fallit på plats ge mig idéer till det fortsatta bygget. I veckans kompaktkryss trängs ord som handlar om grönsaker, kött, seriefigurer, teer och inte minst människosläktet.


Så lycka till med veckans kryss och kom gärna tillbaka. Ha det bra!

Hans


Se till att följa Hans Kellerman på Facebook och lämna gärna en kommentar. Lyckades du lösa veckans kryss? Tycker du om Kellermans korsord? Har du retat dig galen på en lurig ledtråd?


18 views0 comments

Recent Posts

See All

Kompaktkryss 126: facit

Här kommer facit till förra veckans kompaktkryss. Lyckades du lösa hela krysset? Nästa kompaktkryss ligger uppe nu!

Comentários


bottom of page