top of page

Kompaktkryss 55

Kellermans kompaktkryss löses som vanliga korsord, men uppmärksamma pilarna där orden svänger!

Kompakt korsord, gratis korsord, gratis kryss, veckans korsord
Kompaktkryss 55
.pdf
Download PDF • 5.52MB

Kompaktkryss.com, som du har hamnat på, är platsen där jag försöker lansera en ny korsordsform där svarta rutor ersätts med spärrlinjer.


Kompaktheten gör att ett fyrtiotal lösningsord får plats i ett rutnät där ett klassiskt korsord bara rymmer drygt ett dussin. Det leder också till att de flesta rutor stöds av ord från flera håll så att lösningen växer fram på ett mer tillfredsställande sätt. Lösaren blir inte sittande med ett ord som inte kan få mer hjälp än de få bokstäver som inte blockeras av svarta rutor från båda hållen – och som kanske inte ens är rätt…


Vi publicerar ett nytt kryss varje söndag morgon, sedan över ett år nu, och de är gratis att ladda ner och skriva ut. Jag vill till och med uppmana dig att skriva ut extra exemplar åt en granne eller släkting eller bekant som du tror skulle uppskatta det.


I ett längre perspektiv hoppas jag att konstruktionen ska slå an och börja publiceras i pressen eller en särskild tidning. Tills det händer är det ett nöje att skapa kryssen, faktiskt mer givande än att lösa andras korsord.


Parallellt arbetar vi med ett gratishäfte med kryss som vi hoppas ska ge feedback från lösarna och sprida kunskap om vår existens. Du kan få ett häfte hemskickat om du lämnar postadressen i ”Kontakt” (det finns ingen annan baktanke med det än att göra kompaktkryssen kända).


Ett lånord från svenskan figurerar i veckans kryss, liksom en företeelse ”för friskusar” och ett Medelhavsfolk. Lösningsorden varierar starkt mellan ämnesområden och stilar, och det jag har framför ögonen är att orden ska vara lite ovanliga i de här sammanhangen, och gärna långa.


Så om det här är första besöket, gör ett allvarligt försök att lösa krysset även om det ser ovant ut. Jag lovar att allting kommer att falla på plats när du kommit en bit på väg.


Mycket nöje!

Hans


Se till att följa Hans Kellerman på Facebook och lämna gärna en kommentar. Lyckades du lösa veckans kryss? Tycker du om Kellermans korsord? Har du retat dig galen på en lurig ledtråd?


58 views0 comments

Recent Posts

See All

Kompaktkryss 122: facit

Här kommer facit till förra veckans kompaktkryss. Lyckades du lösa hela krysset? Nästa kompaktkryss ligger uppe nu!

Comments


bottom of page