top of page

Kompaktkryss 56

Kellermans kompaktkryss löses som vanliga korsord, men uppmärksamma pilarna där orden svänger!

Kompakt korsord, gratis korsord, gratis kryss, veckans korsord
Kompaktkryss 56
.pdf
Download PDF • 7.04MB

Välkommen hit!


Kompaktkryss.com har funnits sedan ett år och kryssen läggs upp varje söndagsmorgon. Tanken är att de ska skrivas ut och lösas på papper, de går inte att lösa digitalt (och det är knappast tillrådligt, för det skulle säkert bli en del suddande på vägen).


Kryssen kostar inget att ladda ner. Men på sikt hoppas jag att de ska finnas tillgängliga i pressen eller som häfte.


Vi arbetar också på ett gratishäfte med kryss som förhoppningsvis kan sprida konceptet och generera feedback från lösarna. Om du vill få ett häfte kan du helt enkelt ange din adress i ”Kontakt”.


Illustrationerna, som ersatte foton för ett tag sedan, anknyter till en del av lösningsorden men kan som mest bekräfta en enskild gissning och fungera som ett lättsamt tillskott till sidan.


I veckans kryss trängs en militär grad, en diagnos, en antik gud, en känd idrottsman, en baktalad fågel och ett ord som hämtats från Blandaren, den anrika studenttidningen. Det finns inget tema, alltså.

Idén till kompaktkrysset föddes ur en frustration över lösningsord som blockeras från flera håll av svarta rutor eller definitioner så att man som lösare aldrig kan få fler bokstäver till hjälp än de redan inskrivna. Spärrlinjerna löser problemet eftersom nästan inga rutor blir instängda på det sättet.


I det här rutnätet på 12 x 9 får det plats ett fyrtiotal lösningsord tack vare att spärrlinjerna ersätter de rutor som skulle varit svarta i ett klassiskt korsord eller fyllda med text i ett bildkorsord. Det gör ju också att den täta sammanflätningen underlättar lösningen när ord från sidan börjar visa vad som är möjligt.


Många ord svänger både en och flera gånger (men observera att kolumnen ”Vågrätt” tar upp alla lösningsord som löper minst två rutor åt höger innan de svänger, och ”Lodrätt” minst två rutor nedåt, förstås).


Om du gillar den här modellen får du hemskt gärna sprida utskrifter av kompaktkrysset till din omgivning.


Lycka till, mycket nöje!

Hans


Se till att följa Hans Kellerman på Facebook och lämna gärna en kommentar. Lyckades du lösa veckans kryss? Tycker du om Kellermans korsord? Har du retat dig galen på en lurig ledtråd?


46 views0 comments

Recent Posts

See All

Kompaktkryss 122: facit

Här kommer facit till förra veckans kompaktkryss. Lyckades du lösa hela krysset? Nästa kompaktkryss ligger uppe nu!

Comments


bottom of page