top of page

Kompaktkryss 57

Kellermans kompaktkryss löses som vanliga korsord, men uppmärksamma pilarna där orden svänger!

Kompakt korsord, gratis korsord, gratis kryss, veckans korsord
Kompaktkryss 57
.pdf
Download PDF • 1.70MB

Välkommen till kompaktkryss.com!


Här publicerar vi ett nytt kryss varje vecka, med en illustration – som från och med nu är genererad digitalt, inte skannad från en teckning – och en kort text som den här. Det är gratis att ladda ner, skriva ut och lösa krysset. (Föregående veckas lösning följer med nästa kryss, varje söndagsmorgon.) Förhoppningen är att kunskapen om att den här möjligheten finns ska sprida sig och slå an. Tills det händer är det ett genuint nöje att konstruera, formatera och illustrera dem.


Poängen med kompaktkrysset är att du som lösare aldrig ska bli sittande med en situation där det inte går att få fler bokstäver till hjälp för att svarta rutor blockerar hälften av rutorna. Spärrlinjerna som ersätter dem gör att nästan alla rutor stöds från flera håll, och när krysset börjar fyllas ser du snart att även de längre och ovanligare orden blir lösbara.


Det är en ambition att fläta in just längre och (i korsordssammanhang) ovanligare ord i kompaktkryssen, däremot bara undantagsvis ett genomgående tema. De växer fram ganska organiskt där bokstavskombinationer och -kollisioner föder idéer om hur flätan kan fortsätta fram till en helhet.


Det leder till en disparat samling lösningsord: äldre begrepp, dialektala ord, nyare skapelser, slang, finkultur… Den här veckans kryss blandar militära termer, civila fortskaffningsmedel, husdjur och en sagofigur, bland olika böjningsformer och andra lurigheter.


Parallellt med den här hebdomadära (om ordet ens finns i svenskan) publiceringen arbetar vi med ett gratishäfte som innehåller tio kompaktkryss och som vi ska sprida på olika sätt och som vi hoppas ska ge feedback om hur lösarkollektivet uppfattar dem. Skicka in din adress via ”Kontakt” för att få ett häfte!


Jag som designade dem för drygt ett år sedan tror att det finns ett latent intresse. Själv skulle jag gripa mig an dem om någon annan presenterade dem. Med hjälp av reaktioner på det kommande häftet kan vi anpassa svårighetsgraden.


Varsågod och grip dig an veckans kryss!

Hans


Se till att följa Hans Kellerman på Facebook och lämna gärna en kommentar. Lyckades du lösa veckans kryss? Tycker du om Kellermans korsord? Har du retat dig galen på en lurig ledtråd?


25 views0 comments

Recent Posts

See All

Kompaktkryss 126: facit

Här kommer facit till förra veckans kompaktkryss. Lyckades du lösa hela krysset? Nästa kompaktkryss ligger uppe nu!

Comments


bottom of page