top of page

Kompaktkryss 62

Kellermans kompaktkryss löses som vanliga korsord, men uppmärksamma pilarna där orden svänger!

Kompakt korsord, gratis korsord, gratis kryss, veckans korsord
Kompaktkryss 62
.pdf
Download PDF • 3.37MB

Välkommen till kompaktkryss.com!


Varje söndagsmorgon lägger vi upp ett sådant här kompaktkryss på den här sidan – sedan över ett år, faktiskt – och det är gratis att ladda ner och skriva ut. Det är tillfredsställande att konstruera och formatera kryssen, till och med mer givande än att lösa andras korsord, om jag ska vara ärlig.


Att jag designade det jag kallar kompaktkryss för halvtannat år sedan berodde på att jag gissade att jag inte var ensam om att känna mig blockerad i slutskedet av ett korsord när alla möjligheter att få stöd av fler bokstäver från sidorna hindrades av svarta rutor eller textrutor. Det var kanske bara tre-fyra givna av totalt sex-sju, och det fanns oändliga alternativ.


Lösningen var att introducera spärrlinjerna och fläta samman lösningsorden så att det är väldigt få rutor som bara nås från ett enda håll. Även de långa och komplicerade orden kommer att växa fram när de korsande lösningarna börjar komma på plats.


Krysset kan alltså se förbryllande ut till en början men alltmer självklart mot slutet. Om du inte har prövat det tidigare är det värt ett försök.


Som illustrationen antyder (det är aldrig någon direkt koppling till lösningsorden, bara antydan om några av orden) handlar krysset om allt mellan himmel och jord: en optisk historia, en behändig maträtt, en hygieninrättning och en social konvention.


Du ser att exempelvis Vågrätt 1 svänger nedåt redan efter två rutor. Det är regeln: minst två rutor åt höger respektive nedåt bestämmer om nyckeln står i kolumnen för vågrätt respektive lodrätt. I övrigt är krysset självförklarande.


Sedan är det ju så att jag försökt bygga in lösningsord som inte ofta förekommer i korsordsvärlden. De får gärna vara långa också. Men om du börjar med de korta och vanliga nycklarna kommer du att se att det ordnar sig till slut.


Ha en trevlig stund med kompaktkrysset!

Hans


Se till att följa Hans Kellerman på Facebook och lämna gärna en kommentar. Lyckades du lösa veckans kryss? Tycker du om Kellermans korsord? Har du retat dig galen på en lurig ledtråd?


20 views0 comments

Recent Posts

See All

Kompaktkryss 114: facit

Här kommer facit till förra veckans kompaktkryss. Lyckades du lösa hela krysset? Nästa kompaktkryss ligger uppe nu!

Comentarios


bottom of page