top of page

Kompaktkryss 64

Kellermans kompaktkryss löses som vanliga korsord, men uppmärksamma pilarna där orden svänger!

Kompakt korsord, gratis korsord, gratis kryss, veckans korsord
Kompaktkryss 64
.pdf
Download PDF • 3.49MB

Den här veckans kompaktkryss – du kanske redan vet att de läggs upp varje söndag på den här sidan – berör så disparata ting som bred 1900-talsunderhållning, ett halvhemligt språk, narkotika, en anglikansk sportterm och ett stackars offer.


Inga gemensamma nämnare, kort sagt, och det är inte heller meningen. När jag konstruerar de här kryssen är det viktiga för mig att jag flätar in långa ord som är mindre vanliga i korsordsvärlden snarare än att de ligger inom ramen för ett tema (men det har hänt undantagsvis och kan hända igen).


Helheten är som du ser väldigt kompakt – ett 40-tal ord i ett rutnät som bara skulle rymma hälften i ett klassiskt korsord – och det är själva poängen med konstruktionen: Du ska inte bli låst av att det inte finns fler stödbokstäver från sidorna när ett eller flera ord är nästan klara.

Nästan alla rutor hör till flera lösningsord, så att även svårare nycklar får många bokstäver till godo från sidorna, där du har kunnat lösa enklare eller rakare definitioner. Om du inte har prövat kompaktkrysset tidigare är det hög tid att försöka nu.


I framtiden hoppas jag att kompaktkrysset kan bli en regelbunden företeelse i pressen eller som fristående publikation, men det kan få dröja, för det är ett sant nöje att konstruera det.


Lycka till med lösningen, som jag hoppas är lagom svår.


Och ha det bra!

Hans


Se till att följa Hans Kellerman på Facebook och lämna gärna en kommentar. Lyckades du lösa veckans kryss? Tycker du om Kellermans korsord? Har du retat dig galen på en lurig ledtråd?


14 views0 comments

Recent Posts

See All

Kompaktkryss 120: facit

Här kommer facit till förra veckans kompaktkryss. Lyckades du lösa hela krysset? Nästa kompaktkryss ligger uppe nu!

Comments


bottom of page