top of page

Kompaktkryss 72

Kellermans kompaktkryss löses som vanliga korsord, men uppmärksamma pilarna där orden svänger!

Kompakt korsord, gratis korsord, gratis kryss, veckans korsord
Kompaktkryss 72
.pdf
Download PDF • 2.23MB

Adressen är kompaktkryss.com och du har kommit rätt om du vill pröva ett färskt koncept på området, ett kryss med spärrlinjer i stället för svarta rutor. Vad är vitsen med det?


Jo, att du aldrig blir drabbad av fenomenet att du har ett olöst ord kvar men bara några bokstäver från korsande ord till ledning (som kanske inte ens är korrekta). För övrigt blockerar svarta rutor lösningen och du förstår inte hur konstruktören har tänkt, kanske har hen vitsat eller velat vilseleda…


I kompaktkrysset har jag vävt samman ett 40-tal lösningsord i rutnätet 12 x 9, minst dubbelt så många som i ett lika stort klassiskt korsord. Men det är inte svårare att lösa för det, jag vill hävda motsatsen: att sammanflätningen gör det enklare att lösa helheten, särskilt när fältet börjar fyllas.


Om du börjar med de korta och vanliga orden – för jag är tvungen att tillgripa dem för att få ihop bygget till slut – kommer du att se att du får stor hjälp att se vad de längre orden utvecklas till.


Jag vill gärna fläta in längre och lite oväntade (men helst inte sällsynta) ord som inte brukar förekomma i korsordsvärlden. Det blir ord från alla möjliga områden, högt och lågt, antikt och nutida, men inget sammanhållande tema. Exempelvis möter du i veckans kryss en lite bortglömd författarinna, ett inre organ, ett fjäderfä, en heraldisk figur och en smörgås.


Om ett ord svänger efter minst två rutor räknas det till vågrätt om det går till höger och lodrätt om det går nedåt till att börja med, oavsett om det svänger flera gånger senare. Allt annat torde vara självförklarande. Pilarna är ju etablerade i bildkorsorden sedan 1950-talet, då jag började lösa dem varje vecka tillsammans med mina föräldrar. Det var en period då de dök upp i alla dags- och veckotidningar.


Dags för ett lite nytt koncept. Lycka till och ha det bra!

Hans


Se till att följa Hans Kellerman på Facebook och lämna gärna en kommentar. Lyckades du lösa veckans kryss? Tycker du om Kellermans korsord? Har du retat dig galen på en lurig ledtråd?


9 views0 comments

Recent Posts

See All

Kompaktkryss 114: facit

Här kommer facit till förra veckans kompaktkryss. Lyckades du lösa hela krysset? Nästa kompaktkryss ligger uppe nu!

Comentários


bottom of page