top of page

Kompaktkryss 78

Kellermans kompaktkryss löses som vanliga korsord, men uppmärksamma pilarna där orden svänger!

Kompakt korsord, gratis korsord, gratis kryss, veckans korsord
Kompaktkryss 78
.pdf
Download PDF • 3.44MB

Det här är det 78:e kompaktkrysset – ett varje söndagsmorgon – men inte den 78:e kommentaren, för dem började jag inte bifoga från start.


Och varför lägger vi upp de här kryssen? För att vi tror att det går att arbeta in dem sakta men säkert så att vi hittar fram till en population som just kompaktkryssen passar med avseende på svårighetsgrad och ”karaktär” (jag tror säkert att mitt sätt att välja ord och sammanflätningar tilltalar en del men inte alla).


Vitsen med kompaktkryssen till skillnad från ”normala” korsord är som synes att spärrlinjer ersätter svarta rutor så att nästan alla rutor nås från flera håll – nästan ingenstans blir du sittande med ett lösningsord som saknar 3-4 bokstäver och det finns ingen mer chans att få till dem för de blockeras av svarta rutor.


Det kan se komplicerat ut till en början, men det är lättare än det ser ut just på grund av att orden griper så tätt in i varandra. Jag vill gärna bygga in långa och oväntade (men för den skull inte specialiserade) ord men det finns alltid korta och rätt självklara lösningar eftersom jag måste ta till dem för att få ihop helheten till slut. Du förstår ju att det är krångligare att konstruera kryssen än ett vanligt korsord.


Tematiskt spretar kompaktkrysset vilt mellan olika ytterligheter – en klassisk teaterpjäs, en seriefigur, en rymdvarelse… Jag låter de första bokstäverna i rutnätet ge impulser till de kommande orden, oavsett vart det leder. På så sätt blir det stimulerande för mig att bygga kryssen. Jag gör det med förtjusning – det är faktiskt mer givande än att lösa andras konstruktioner, men det är väl så roligt, det också.


Enda sättet att lösa kryssen är att skriva ut dem och angripa dem med en s.k. ”penna”. I telefonen är du chanslös.


Ge dig på det. Det kan vara något för dig.


Ha det bra!

Hans


Se till att följa Hans Kellerman på Facebook och lämna gärna en kommentar. Lyckades du lösa veckans kryss? Tycker du om Kellermans korsord? Har du retat dig galen på en lurig ledtråd?


19 views0 comments

Recent Posts

See All

Kompaktkryss 122: facit

Här kommer facit till förra veckans kompaktkryss. Lyckades du lösa hela krysset? Nästa kompaktkryss ligger uppe nu!

Kommentarer


bottom of page