top of page

Kompaktkryss 85

Kellermans kompaktkryss löses som vanliga korsord, men uppmärksamma pilarna där orden svänger!

Kompakt korsord, gratis korsord, gratis kryss, veckans korsord
Kompaktkryss 85
.pdf
Download PDF • 3.37MB

Att döma av illustrationen till veckans kompaktkryss kan det finnas ett mytologiskt tema, men det är en ren tillfällighet. Bland de (omkring 40) lösningsorden förekommer en modern arkitekt, ett grundämne, ett musikinstrument, en maträtt och olika abstrakta begrepp. Jag låter slumpen styra ordvalet, så att de bokstäver som börjat komma på plats får ge mig idéer till fortsättningen av bygget.


Om konceptet ser lite ovant ut kommer du snart att se att det är självförklarande för den som ibland löser vanliga bildkorsord eller klassiska modeller med svarta rutor. Att lösningsorden svänger – ibland flera gånger – är ju vedertaget, och att nycklarna står i två kolumner på sidan är inte heller konstigt. Det enda som kan behöva sägas är att nycklar i vågrättkolumnen går till lösningsord där minst de två första bokstäverna går åt höger, oavsett om de svänger hit eller dit senare.


Det som jag ser som den stora poängen med kompaktkrysset är att de flesta rutor ingår i flera ord, så att en del av krysset kommer att falla på plats samtidigt när lösningen närmar sig. Nästan inga rutor blockeras helt av spärrlinjerna – i ett klassiskt korsord kan du bli sittande med ord som inte kan få mer stöd från sidorna, en anledning till att jag konstruerade kompaktkrysset från början. Jag tror att det finns en målgrupp för det, även om den begränsas av vårt lilla språkområde och den lilla nischen för just den här svårighetsgraden och karaktären.


Det är i alla händelser ett nöje att fläta och formatera (och illustrera) dem. Vi lägger upp ett nytt kryss varje söndagsmorgon, och det kostar inget att ladda ner, skriva ut och lösa dem. De kan inte lösas digitalt i telefonen eller laptopen. Men papper och penna är ändå att föredra i det här fallet.


Lycka till och mycket nöje med ett försök, och ha det bra!

Hans

Se till att följa Hans Kellerman på Facebook och lämna gärna en kommentar. Lyckades du lösa veckans kryss? Tycker du om Kellermans korsord? Har du retat dig galen på en lurig ledtråd?


10 views0 comments

Recent Posts

See All

Kompaktkryss 126: facit

Här kommer facit till förra veckans kompaktkryss. Lyckades du lösa hela krysset? Nästa kompaktkryss ligger uppe nu!

Comments


bottom of page