top of page

Kompaktkryss 86

Kellermans kompaktkryss löses som vanliga korsord, men uppmärksamma pilarna där orden svänger!

Kompakt korsord, gratis korsord, gratis kryss, veckans korsord
Kompaktkryss 86
.pdf
Download PDF • 3.35MB

I mina små kommentarer till varje veckas kompaktkryss förutsätter jag att du besöker sidan för första gången; du som är återkommande slipper läsa dem.


Varje söndagsmorgon publicerar vi ett nytt kryss och bifogar lösningen till föregående veckas. Det är gratis att ladda ner och skriva ut, och det är i själva verket enda sättet att lösa det – det kan inte lösas digitalt i telefonen, och jag är inte säker på att det skulle gå något vidare. Papper och penna är old-school men lämpligt för just kompaktkryssen.


För det som kännetecknar dem är den mycket täta sammanflätningen av lösningsorden, möjliggjord genom att jag har ersatt svarta rutor med gränslinjer så att nästan varje ruta hör till flera ord. När du börjar fylla ett parti kommer du att upptäcka att du får massor av hjälp från de bokstäver som kommit på plats, i mycket högre grad än i ett klassiskt korsord där många rutor är blockerade av svarta rutor.


Det här nätet om 12 x 9 rutor rymmer som du ser över 40 lösningsord med nycklar i två kolumner vid sidan. Observera förresten att ord räknas som vågräta ifall minst de två första bokstäverna går åt höger, och lodräta ifall de två första eller fler går nedåt. Det är den enda regeln som inte är riktigt självförklarande.


Den här sammanflätningen gör ju att det är mycket lättare än det ser ut att klara lösningen till slut. Det är tillfredsställelsen i att få till helheten som är mitt mål, och jag försöker inte göra nycklarna lurigare än nödvändigt.


Ambitionen är att bygga in många långa och gärna oväntade ord i krysset men det krävs förstås att en del korta och vanliga trycks in till slut för att det ska gå ihop. Börja med dem så ser du snart att du får stöd för de längre lösningsorden.


Så lycka till med ett försök. Hoppas att du kommer tillbaka och tipsar folk om att sidan finns.

Ha det bra!

Hans

Se till att följa Hans Kellerman på Facebook och lämna gärna en kommentar. Lyckades du lösa veckans kryss? Tycker du om Kellermans korsord? Har du retat dig galen på en lurig ledtråd?


11 views0 comments

Recent Posts

See All

Kompaktkryss 114: facit

Här kommer facit till förra veckans kompaktkryss. Lyckades du lösa hela krysset? Nästa kompaktkryss ligger uppe nu!

Comments


bottom of page