top of page

Kompaktkryss 87

Kellermans kompaktkryss löses som vanliga korsord, men uppmärksamma pilarna där orden svänger!

Kompakt korsord, gratis korsord, gratis kryss, veckans korsord
Kompaktkryss 87
.pdf
Download PDF • 2.37MB

Roligt att du besöker min sida. Hoppas att du är eller blir återkommande – jag tror att det finns en målgrupp för det här konceptet; jag skulle själv, som korsordslösare sedan de tidiga tonåren, vilja lösa ett kompaktkryss i veckan. Men ingen annan erbjuder det, så det är ju tur att det är tillfredsställande att konstruera, formatera och illustrera dem.


Varje söndagsmorgon publicerar vi ett nytt kryss tillsammans med lösningen på föregående vecka. Det kostar inget att ladda ner och skriva ut dem. Och det är ingen annan hake med det och ingen reklam, jag vill bara bygga upp en stomme till lösarkrets som i förlängningen kan leda till att mina kryss publiceras på papper. Och det kan ta sin tid, men det bekymrar mig inte.


För dig som hamnat här för första gången bör jag förklara att jag fick lust för ett par år sedan att skapa ett korsord där de svarta rutorna ersätts av spärrlinjer, så att det här 12 x 9-rutnätet rymmer ett 40-tal tätt sammanflätade lösningsord, många fler än i ett klassiskt kryss. Följden blir att du får mycket mer stöd i lösningen när nästan alla rutor möter flera ord från sidorna.


Det som kan se förbryllande ut vid första anblicken är alltså något som underlättar i hög grad, och det är inga konstigheter med hur kompaktkrysset löses – att orden ändrar riktning är vedertaget i bildkorsorden, och att nycklarna står i två kolumner vid sidan av är normalt. Det enda som bör sägas är att om två eller fler bokstäver i början av orden går åt höger så står nyckeln under Vågrätt. Och det motsatta gäller förstås Lodrätt.


Lösningsorden är en salig blandning av gammalt och nytt, högt och lågt, folkligt och akademiskt. Men jag vill påstå att det aldrig är många ord som behöver googlas (det är inte fusk att ta till det, jag har en känsla av att många konstruktörer själva gör det i dag).


Så lycka till med ett försök och ha en bra dag!

Hans


Se till att följa Hans Kellerman på Facebook och lämna gärna en kommentar. Lyckades du lösa veckans kryss? Tycker du om Kellermans korsord? Har du retat dig galen på en lurig ledtråd?


7 views0 comments

Recent Posts

See All

Kompaktkryss 114: facit

Här kommer facit till förra veckans kompaktkryss. Lyckades du lösa hela krysset? Nästa kompaktkryss ligger uppe nu!

Comments


bottom of page