top of page

Kompaktkryss 91

Kellermans kompaktkryss löses som vanliga korsord, men uppmärksamma pilarna där orden svänger!

Kompakt korsord, gratis korsord, gratis kryss, veckans korsord
Kompaktkryss 91
.pdf
Download PDF • 2.16MB

Om det här är ditt första besök på min sida lär första anblicken av kompaktkrysset vara lite förbryllande, tills du ser att lösningsorden är tydligt åtskilda av tjockare streck. Det är inte konstigare än ett gammaldags korsord i övrigt, men konventionen att orden kan ändra riktning, ibland flera gånger, har jag hämtat från bildkorsorden (observera att orden som går minst två rutor åt höger innan de svänger har sina nycklar i Vågrättkolumnen).


Illustrationen har däremot en annan funktion än bildkorsordens, där allt utan undantag kopplas till lösningsord: det är bara en bråkdel av orden i kompaktkrysset som illustreras, kanske ett halvdussin av totalt ett 40-tal. Tanken är bara att göra sidan lite lättsammare och ge associationer till orden som ska passa in i rutnätet.


Veckans kryss innehåller en asagestalt, en spritprodukt, en dansk klassiker och ett överfyllnadsbegrepp. Men jag försöker alltid bygga in lite oväntade (i korsordssammanhang) lösningsord, helst inte sådana som kräver sin googling – men det är verkligen ingen skam att ta till nätet, särskilt inte som efterkontroll.


Varje söndag kommer föregående veckas lösning tillsammans med ett nytt kryss, som är gratis att ladda ner, skriva ut och lösa. Det går inte att lösa digitalt.


För att få ihop sammanflätningen till slut är det ofrånkomligt att jag får ta till korta och lättare ord – börja med dem, så ser du snart vad de längre orden ska bli. Efter en stund får du hjälp från flera håll, och när ett parti fylls på är det tillfredsställande att se hur det hela går ihop, för det är en intrikat flätning.


Om svårighetsgraden inte passar dig kanske du känner någon annan lösare som kunde uppskatta kompaktkrysset. Skriv ut ett exemplar åt honom eller henne, det är en omtänksam gest!


Återkom gärna till min sida, ha en bra dag!

Hans


Se till att följa Hans Kellerman på Facebook och lämna gärna en kommentar. Lyckades du lösa veckans kryss? Tycker du om Kellermans korsord? Har du retat dig galen på en lurig ledtråd?


10 views0 comments

Recent Posts

See All

Kompaktkryss 120: facit

Här kommer facit till förra veckans kompaktkryss. Lyckades du lösa hela krysset? Nästa kompaktkryss ligger uppe nu!

Comments


bottom of page