top of page

Kompaktkryss 92

Kellermans kompaktkryss löses som vanliga korsord, men uppmärksamma pilarna där orden svänger!

Kompakt korsord, gratis korsord, gratis kryss, veckans korsord
Kompaktkryss 92
.pdf
Download PDF • 2.87MB

Varje söndag lägger vi upp ett nytt kompaktkryss här, och det kostar inget att ladda ner det och skriva ut det. Det går inte att lösa digitalt. Du får gärna skriva ut flera exemplar och sprida till andra lösare som kanske inte har möjlighet att göra utskrifter. Mitt mål är att kompaktkrysset ska hitta en trogen publik så småningom.


Till dess ser jag det som ett rent nöje att konstruera, formatera och illustrera krysset, och min förhoppning är att du som lösare märker att jag har glädje av processen.

Poängen med det här konceptet är att de tjockare gränslinjerna mellan lösningsorden ersätter det klassiska korsordets svarta rutor, så att många fler ord får plats och risken blir mindre att du blir blockerad när det inte kommer mer stöd från sidorna – de flesta rutorna hör ju till flera ord.


När jag flätar ihop ett kompaktkryss försöker jag välja ovanliga men inte konstiga lösningsord och låter bokstäverna från det som börjat ta form ge impulser till fortsättningen. Mot slutet blir det förstås svårt att undvika korta och vanliga ord eftersom allt griper in i vartannat, mycket mer än i vanliga korsord och bildkorsord. Det gör också att kompaktkrysset är lättare än det ser ut – tack vare stödet från sidorna av de lösningar som redan har kommit på plats.


I veckans kryss förekommer allt mellan himmel och jord – vilket också återspeglas i illustrationen, som bara belyser ett halvdussin av nycklarna och egentligen mest fungerar som lättsamt komplement. Här figurerar en bastuterm, en maträtt, ett handeldvapen, ett spanskt folknöje och en curlingterm. Inget tema över huvud taget, alltså.


Först kanske det är lite svårare att se vart lösningsorden tar vägen eftersom spärrlinjerna är mindre framträdande än klassiska svarta rutor eller bildkorsordens definitionsrutor. Men det klarnar snart om du bestämmer dig för att göra ett försök.


Go for it. Och ha det bra!

Hans


Se till att följa Hans Kellerman på Facebook och lämna gärna en kommentar. Lyckades du lösa veckans kryss? Tycker du om Kellermans korsord? Har du retat dig galen på en lurig ledtråd?


8 views0 comments

Recent Posts

See All

Kompaktkryss 120: facit

Här kommer facit till förra veckans kompaktkryss. Lyckades du lösa hela krysset? Nästa kompaktkryss ligger uppe nu!

Comments


bottom of page