top of page

Kompaktkryss 94

Kellermans kompaktkryss löses som vanliga korsord, men uppmärksamma pilarna där orden svänger!

Kompakt korsord, gratis korsord, gratis kryss, veckans korsord
Kompaktkryss 94
.pdf
Download PDF • 2.45MB

Som varje söndagsmorgon kommer här ett nytt kompaktkryss. Hjärtligt välkommen tillbaka om du har hittat hit tidigare, lika välkommen förstås om du är ny på sidan. Du som återkommer kan se på illustrationen att krysset är nytt. Bilden refererar ganska löst till några få av lösningsorden – större delen av dem är så abstrakta att de inte låter sig illustreras.


Kompaktkrysset är alltså inte ett bildkorsord – med alla nycklar insprängda i rutnätet – och inte heller ett klassiskt korsord. Som synes är det tjockare gränslinjer som skiljer orden och inga svarta rutor. De båda kolumnerna vid sidan för vågräta och lodräta nycklar är ju inte konstiga, men som helhet kan krysset se lite främmande och avskräckande ut.


Men det är bara vid första anblicken, kan jag försäkra. Om du bara sätter i gång och fyller i de korta och lätta orden som du tar direkt kommer du att få mycket hjälp med det som du inte löser utan vidare. Genom att nästan alla rutor stöds från flera håll kan man säga att krysset är mycket enklare än ett gammaldags korsord med motsvarande svårighetsgrad. Du blir inte blockerad av svarta rutor när det fattas flera bokstäver på slutet.


Som vanligt är det en medveten blandning av lösningsorden – gammalmodigt och nytt, högtidligt och vardagligt, gärna oväntade men inte okända ord. Jag väljer gärna längre ord som ofta får ändra riktning både en och flera gånger. Nycklarna är korta och inte särskilt luriga. Det är sammanflätningen som är poängen. Och tillfredsställelsen att få helheten att gå ihop är belöningen.


Det går inte att lösa kompaktkrysset digitalt. Det är nedladdning och utskrift som gäller, och lösning med papper och penna (som ändå är det lämpligaste med det här konceptet).


Jag hoppas att du antar utmaningen och finner att det är värt att lösa ett kryss i veckan.

Ha det bra!

Hans


Se till att följa Hans Kellerman på Facebook och lämna gärna en kommentar. Lyckades du lösa veckans kryss? Tycker du om Kellermans korsord? Har du retat dig galen på en lurig ledtråd?


17 views0 comments

Recent Posts

See All

Kompaktkryss 120: facit

Här kommer facit till förra veckans kompaktkryss. Lyckades du lösa hela krysset? Nästa kompaktkryss ligger uppe nu!

Comments


bottom of page